składniki:
- 0k. 1400 szynki tzw. BIK
- 3-4 szt. obranych i podsmażonych cebul
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 i ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka Bazyli
- 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- Ok. 5-6 ząbków czosnku
- świeży lub suszony koperek lub pietruszka (nać)
- Kilka 4-5 kromek namoczonego bezglutenowego chleba
Wszystko zmielić, wymieszać, obtaczać w zmielonych bio płatkach kukurydzianych lub w naszym zmielonym suchym bezglutenowym chlebie lub nie obtaczać wcale:)
Smażyć, lub dusić (ja duszę) na średniej mocy palnika ok 4 min z każdej strony kotleta.
Gotowe!
Mogą być na śniadanie białkowo tłuszczowe, do chleba lub na obiad.
Jeżeli chodzi o szparagi, to po usmażeniu mielonych na patelni został taki fajny sosik, ponieważ mielone dusiłam pod pokrywką. Na ten sosiko/ tłuszczyk wrzuciłam szparagi i chwilkę podusiłam pod przykryciem chyba ok. 7 min. do miękkości, lekko je popieprzyłam i posoliłam.
Smacznego!
Anca