składniki:

  • 0k. 1400 szynki tzw. BIK
  • 3-4 szt. obranych i podsmażonych cebul
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 i ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka Bazyli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • Ok. 5-6 ząbków czosnku
  • świeży lub suszony koperek lub pietruszka (nać)
  • Kilka 4-5 kromek namoczonego bezglutenowego chleba

Wszystko zmielić, wymieszać, obtaczać w zmielonych bio płatkach kukurydzianych lub w naszym zmielonym suchym bezglutenowym chlebie lub nie obtaczać  wcale:)

Smażyć, lub dusić (ja duszę) na średniej mocy palnika ok 4 min z każdej strony kotleta.

Gotowe!

Mogą być na śniadanie białkowo tłuszczowe, do chleba lub na obiad.

Jeżeli chodzi o szparagi, to po usmażeniu mielonych na patelni został taki fajny sosik, ponieważ mielone dusiłam pod pokrywką. Na ten sosiko/ tłuszczyk wrzuciłam szparagi i chwilkę podusiłam pod przykryciem chyba ok. 7 min.  do miękkości, lekko je popieprzyłam i posoliłam.

Smacznego!

Anca

Leave a Reply