Składniki:

  • 250  g jogurtu naturalnego z konopi, kupiony, może być sojowy (ja mam 2 synów dlatego staram się nie podawać im soi ze względu na fitoestrogeny )
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru lub syropu klonowego lub cukru kokosowego
  • 2 jajka kurze lub 6 przepiórczych. Jajka, dlaczego? mój syn nie ma 100% nietolerancji na jaja, dlatego rotacyjnie je dostaje. Przepiórcze alergizują mniej niż kurze
  • 3 łyżki roztopionego masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sok z cytryny i pomarańczy

Przygotowanie:

  • W misce roztrzep jajka i  wymieszaj z jogurtem oraz z roztopionym tłuszczem. Dodaj mielone migdały,  mąką ryżową oraz sodę.
  • Rozgrzej patelnię (z nieprzywierającą powłoką), raczej nie dodawaj tłuszczu chyba że odrobinkę kokosowego lub masła klarowanego. Nakładaj po 1 łyżce ciasta zachowując odstępy. Smaż na umiarkowanym ogniu przez około 1,5 – 2 minuty z jednej strony, aż urosną i zrumienią się od spodu. Przewróć na drugą stronę za pomocą łopatki i powtórzyć smażenie.
  • Placki polej sokiem z cytryny i pomarańczy. Można też polać syropem klonowym i podawać z ulubionymi owocami i polewą czekoladową.

Propozycja podania:

  • banany, pomarańcze, truskawki, maliny, borówki lub inne owoce
  • syrop klonowy lub z agawy
  • polewa np. czekoladowa kilka kosteczek czekolady rozpuścić w 1/3 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego

Opublikowała dla Was z wielka przyjemnością: Anca

Leave a Reply