Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego z konopi, kupiony, może być sojowy (ja mam 2 synów dlatego staram się nie podawać im soi ze względu na fitoestrogeny )
- 1 łyżka ksylitolu lub cukru lub syropu klonowego lub cukru kokosowego
- 2 jajka kurze lub 6 przepiórczych. Jajka, dlaczego? mój syn nie ma 100% nietolerancji na jaja, dlatego rotacyjnie je dostaje. Przepiórcze alergizują mniej niż kurze
- 3 łyżki roztopionego masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sok z cytryny i pomarańczy
Przygotowanie:
- W misce roztrzep jajka i wymieszaj z jogurtem oraz z roztopionym tłuszczem. Dodaj mielone migdały, mąką ryżową oraz sodę.
- Rozgrzej patelnię (z nieprzywierającą powłoką), raczej nie dodawaj tłuszczu chyba że odrobinkę kokosowego lub masła klarowanego. Nakładaj po 1 łyżce ciasta zachowując odstępy. Smaż na umiarkowanym ogniu przez około 1,5 – 2 minuty z jednej strony, aż urosną i zrumienią się od spodu. Przewróć na drugą stronę za pomocą łopatki i powtórzyć smażenie.
- Placki polej sokiem z cytryny i pomarańczy. Można też polać syropem klonowym i podawać z ulubionymi owocami i polewą czekoladową.
Propozycja podania:
- banany, pomarańcze, truskawki, maliny, borówki lub inne owoce
- syrop klonowy lub z agawy
- polewa np. czekoladowa kilka kosteczek czekolady rozpuścić w 1/3 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego
Opublikowała dla Was z wielka przyjemnością: Anca