Taką szynkę kupuję najczęściej w sobotę. Marynuję i wstawiam do lodówki. Piekę dopiero we wtorek lub w środę. Wtedy mam bezproblemowy obiad w środku tygodnia i jeszcze na zimno pyszną wędlinkę np. do bezglutenowego chleba:) lub pokrojoną w kosteczkę z jarzynkami na pyszne kolejne śniadanie do pracy
Składniki:
- 1,5-2 kg szynki wieprzowej tzw. BIK
- 6 ząbków czosnku,
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka lubczyku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1,5 łyżeczki papryki ostrej
- szczypta pieprzu czarnego
- 3 łyżki oleju np. ryżowego
- 2 łyżki octu balsamicznego żeby mięsko piękne skruszało bez żadnych sztucznych dodatków
Przygotowanie:
Szynkę nakłuwamy w odstępach nożem, czosnek obieramy, dzielimy na ćwiartki i wtykamy paluszkiem do dziurek uwożonych nożem
Bierzemy niewielką miseczkę i mieszamy w niej wszystkie przyprawy z octem balsamicznym i olejem
Powstała papką smarujemy szyneczkę naszpikowaną wcześniej czosnkiem
Ja taką szynkę wstawiam do lodówki na całą noc lub nawet 2 dni nic się z nią nie stanie, a nawet będzie smaczniejsza
Pieczenie:
Naczynie żaroodporne lub brytfankę smarujemy tłuszczem, najlepiej dobrym smalcem gęsim
Wkładamy do niej zamarynowaną szynkę i całość na pół godziny, bez przykrywki przekładamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni (uwaga! w tym samym casie wstawiamy do pieca również pokrywkę naczynia żaroodpornego, tylko kładziemy ją obok, po to aby nie pękła włożona zimna do gorącego piekarnika, już mi się to kiedyś zdarzyło:))
Jeżeli macie ochotę możecie obok szynki pookładać warzywa korzenne np. cebulę pokrojoną w ćwiartki, marchew, pietruszkę, a nawet ziemniaki, wszystko upiecze się razem z mięsem i będzie przepyszne
Po pół godziny nakrywamy naczynie żaroodporne pokrywką
Jeżeli pieczemy w brytfance nakrywamy grubą, gilową folią aluminiową
Zmniejszamy temperaturę do 170 stopni
Pieczemy jeszcze 70 minut
Po 70 min. wyłączamy piekarnik i zostawiamy mięso w zamkniętym piekarniku jeszcze 30 minut ( pieczeń będzie jeszcze bardziej soczysta)
Podczas pieczenia powstanie dosyć dużo sosu, możecie go przelać do rondelka, dolać jeszcze trochę wody i zagęścić: łyżką mąki ryżowej, łyżką jaglanej i łyżka skrobi ziemniaczanej lub tapiokowej. W razie konieczności doprawiamy pieprzem i solą, ale raczej nie będzie trzeba.
Wtedy powstanie Wam pyszny gęsty sos pieczeniowy, który uwielbiają przede wszystkim mężczyźni:)
Opublikowała specjalnie dla Was: Anca