Taką szynkę kupuję najczęściej w sobotę. Marynuję i wstawiam do lodówki. Piekę dopiero we wtorek lub w środę. Wtedy mam bezproblemowy obiad w środku tygodnia i jeszcze na zimno pyszną wędlinkę np. do bezglutenowego chleba:) lub pokrojoną w kosteczkę z jarzynkami na pyszne kolejne śniadanie do pracy

Składniki:

  • 1,5-2 kg szynki wieprzowej tzw. BIK
  • 6  ząbków czosnku,
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka lubczyku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1,5 łyżeczki  papryki ostrej
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 3 łyżki oleju np. ryżowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego żeby mięsko piękne skruszało bez żadnych sztucznych dodatków

Przygotowanie:

Szynkę nakłuwamy w odstępach nożem, czosnek obieramy, dzielimy na ćwiartki  i wtykamy paluszkiem do dziurek uwożonych nożem

Bierzemy niewielką miseczkę i mieszamy w niej wszystkie przyprawy z octem balsamicznym i olejem

Powstała papką smarujemy szyneczkę naszpikowaną wcześniej czosnkiem

Ja taką szynkę wstawiam do lodówki na całą noc lub nawet 2 dni nic się z nią nie stanie, a nawet  będzie smaczniejsza

Pieczenie:

Naczynie żaroodporne lub brytfankę smarujemy tłuszczem, najlepiej dobrym smalcem gęsim

Wkładamy do niej zamarynowaną szynkę i całość na pół godziny, bez przykrywki przekładamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni (uwaga! w tym samym casie wstawiamy do pieca również pokrywkę naczynia żaroodpornego, tylko kładziemy  ją obok, po to aby nie pękła włożona zimna do gorącego piekarnika, już mi się to kiedyś zdarzyło:))

Jeżeli macie ochotę możecie obok szynki pookładać warzywa korzenne np. cebulę pokrojoną w ćwiartki, marchew, pietruszkę, a nawet ziemniaki, wszystko upiecze się razem z mięsem i będzie przepyszne

Po pół godziny nakrywamy naczynie żaroodporne pokrywką

Jeżeli pieczemy w brytfance nakrywamy grubą, gilową folią aluminiową

Zmniejszamy temperaturę do 170 stopni

Pieczemy jeszcze 70 minut

Po 70 min. wyłączamy piekarnik i zostawiamy mięso w zamkniętym piekarniku jeszcze 30 minut ( pieczeń będzie jeszcze bardziej soczysta)

Podczas pieczenia powstanie dosyć dużo sosu, możecie go przelać do rondelka, dolać jeszcze trochę wody i zagęścić: łyżką mąki ryżowej, łyżką jaglanej i łyżka skrobi ziemniaczanej lub tapiokowej. W razie konieczności doprawiamy pieprzem i solą, ale raczej nie będzie trzeba.

Wtedy powstanie Wam pyszny gęsty sos pieczeniowy, który uwielbiają przede wszystkim mężczyźni:)

Opublikowała specjalnie dla Was: Anca

Leave a Reply