To idealne danie dla osób na diecie bez glutenu i bez nabiału. Nie jest trudne do zrobienia!!
✔️ Ok. 1 Kg filetów z dorsza ( dostaniesz go na ostatnią chwilę nawet w biedronce) kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na maśle klarowanym wystarczy ok. 4 min z każdej strony, nie używamy żadnej panierki ani mąki.
✔️ 1 duża cebula, biała część z pora : kroimy i podsmażamy na maśle klarowanym w głębokiej patelni.
✔️ 6 marchewek, 2 pietruszki i pół selera : obieramy i scieramy na tarce na dużych oczkach, po czym dodajemy do cebulki i pora. Dusimy ok. 15 min pod przykryciem, mieszamy od czasu do czasu. Dodajemy w międzyczasie sól, pieprz do smaku, pól łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki kardamonu i pół łyżeczki cynamonu, 2 liście laurowe i pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego (jak nie masz mielonego dodaj całe ziarna ok. 4 szt. ), duś jeszcze ok. 10 min. Spróbuj czy nie trzeba dodać jakiś przypraw. Pod koniec możesz wyciągnąć liście laurowe.
✔️ do warzyw dolewamy jedna butelkę passaty z pomidorów – 700g. Mogą być też pokrojone pomidory ( ok. 700 g) , tylko obierz je ze skóry.
✔️ do szklanego naczynia na dno nakładamy warzywa, następnie warstwę ryby – nie martw się jeżeli się rozpada, i ponownie warstwa warzyw i warstwa ryby. Na wierzchu grubsza warstwa warzyw.
✔️ odstaw do jutra w chłodne miejsce.
Mozna jeść na zimno lub na ciepło.
Smacznego!!!