[tatsu_section bg_color= “” bg_image= “” bg_repeat= “no-repeat” bg_attachment= “scroll” bg_position= “top left” bg_size= “cover” bg_animation= “none” padding= “15px 0px 15px 0px” margin= “0px 0px 0px 0px” border= “0px 0px 0px 0px” border_color= “” bg_video= “0” bg_video_mp4_src= “” bg_video_ogg_src= “” bg_video_webm_src= “” bg_overlay= “0” overlay_color= “” full_screen= “0” section_id= “” section_class= “” section_title= “” offset_section= “” offset_value= “0” full_screen_header_scheme= “background–dark” hide_in= “0”][tatsu_row full_width= “0” no_margin_bottom= “0” equal_height_columns= “0” gutter= “medium” column_spacing= “” fullscreen_cols= “0” swap_cols= “0” row_id= “” row_class= “” hide_in= “0” layout= “1/1”][tatsu_column bg_color= “” bg_image= “” bg_repeat= “no-repeat” bg_attachment= “scroll” bg_position= “top left” bg_size= “cover” padding= “0px 0px 0px 0px” custom_margin= “0” margin= “0px 0px 0px 0px” border= “0px 0px 0px 0px” border_color= “” bg_video= “0” bg_video_mp4_src= “” bg_video_ogg_src= “” bg_video_webm_src= “” bg_overlay= “0” overlay_color= “” animate_overlay= “none” link_overlay= “” vertical_align= “none” column_offset= “0” offset= “0px 0px” z_index= “0” column_parallax= “0” animate= “0” animation_type= “fadeIn” animation_delay= “0” col_id= “” column_class= “” hide_in= “0” layout= “1/1”][tatsu_text max_width= “100” wrap_alignment= “center” animate= “” animation_type= “fadeIn” animation_delay= “0”]

To idealne danie dla osób na diecie bez glutenu i bez nabiału. Nie jest trudne do zrobienia!!

✔️ Ok. 1 Kg filetów z dorsza ( dostaniesz go na ostatnią chwilę nawet w biedronce) kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na maśle klarowanym wystarczy ok. 4 min z każdej strony, nie używamy żadnej panierki ani mąki.

✔️ 1 duża cebula, biała część z pora : kroimy i podsmażamy na maśle klarowanym w głębokiej patelni.

✔️ 6 marchewek, 2 pietruszki i pół selera : obieramy i scieramy na tarce na dużych oczkach, po czym dodajemy do cebulki i pora. Dusimy ok. 15 min pod przykryciem, mieszamy od czasu do czasu. Dodajemy w międzyczasie sól, pieprz do smaku, pól łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki kardamonu i pół łyżeczki cynamonu, 2 liście laurowe i pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego (jak nie masz mielonego dodaj całe ziarna ok. 4 szt. ), duś jeszcze ok. 10 min. Spróbuj czy nie trzeba dodać jakiś przypraw. Pod koniec możesz wyciągnąć liście laurowe.

✔️ do warzyw dolewamy jedna butelkę passaty z pomidorów – 700g. Mogą być też pokrojone pomidory ( ok. 700 g) , tylko obierz je ze skóry.

✔️ do szklanego naczynia na dno nakładamy warzywa, następnie warstwę ryby – nie martw się jeżeli się rozpada, i ponownie warstwa warzyw i warstwa ryby. Na wierzchu grubsza warstwa warzyw.

✔️ odstaw do jutra w chłodne miejsce.


Mozna jeść na zimno lub na ciepło.
Smacznego!!!

[/tatsu_text][/tatsu_column][/tatsu_row][/tatsu_section]

Leave a Reply