TEFF inaczej miłka abisyńska-zboże bezglutenowe, trawa. Zawiera bardzo duże ilości żelaza, wapnia, magnezu, cynku, manganu oraz błonnika pokarmowego 8g w 100g. Witaminy to tiamina, ryboflawina, niacyna i witamina B6.
Składniki:
- ¾ szklanki/kubka mąki teff
- Uzupełnić do pełnej szklanki/ kubka mąką z tapioki
- 1 szklanka mleka roślinnego, ja dałam ryżowe z dodatkiem wapnia
- Szczypta soli, ksylitolu lub cukru
Całość wymieszać trzepaczką, ciasto jest dosyć rzadkie. Smażyć z obu stron na tłuszczu kokosowym lub oleju ryżowym.
Są to chyba najlepsze do usmażenia bezglutenowe naleśniki jakie robiłam, a robiłam ich już sporo:) Naprawdę, smażą się genialnie, nie rozpadają się i bardzo łatwo je obrócić. Jak glutenowe:) W smaku jak dla mnie bardzo dobre, kolor jak widać, dosyć ciemny z powodu koloru mąki z miłki abisyńskiej.
Naleśniki podawać z czym kto lubi. Ja usmażyłam dwa jabłka i jedną gruszkę na tłuszczu z kokosa, dodałam 1 łyżkę ksylitolu i nasypałam cynamonu cejlońskiego. Chwilę podpiekłam i gotowe.
Opublikowała dla Was: Anca