TEFF inaczej miłka abisyńska-zboże bezglutenowe, trawa.  Zawiera bardzo duże ilości żelaza, wapnia, magnezu, cynku, manganu oraz błonnika pokarmowego 8g w 100g. Witaminy to tiamina, ryboflawina, niacyna i witamina B6.

Składniki:

  • ¾ szklanki/kubka mąki teff
  • Uzupełnić do pełnej szklanki/ kubka mąką z tapioki
  • 1 szklanka mleka roślinnego, ja dałam ryżowe z dodatkiem wapnia
  • Szczypta soli, ksylitolu lub cukru

Całość wymieszać trzepaczką, ciasto jest dosyć rzadkie. Smażyć z obu stron na tłuszczu kokosowym lub oleju ryżowym.

Są to chyba najlepsze do usmażenia bezglutenowe naleśniki jakie robiłam, a robiłam ich już sporo:)  Naprawdę, smażą się genialnie, nie rozpadają się i bardzo łatwo je obrócić. Jak glutenowe:) W smaku jak dla mnie bardzo dobre, kolor jak widać, dosyć ciemny z powodu koloru mąki z miłki abisyńskiej.

Naleśniki podawać z czym kto lubi. Ja usmażyłam dwa jabłka i jedną gruszkę na tłuszczu z kokosa, dodałam 1 łyżkę ksylitolu i nasypałam cynamonu cejlońskiego. Chwilę podpiekłam i gotowe.

Opublikowała dla Was: Anca

Leave a Reply