[tatsu_section bg_color= “” bg_image= “” bg_repeat= “no-repeat” bg_attachment= “scroll” bg_position= “top left” bg_size= “cover” bg_animation= “none” padding= “15px 0px 15px 0px” margin= “0px 0px 0px 0px” border= “0px 0px 0px 0px” border_color= “” bg_video= “0” bg_video_mp4_src= “” bg_video_ogg_src= “” bg_video_webm_src= “” bg_overlay= “0” overlay_color= “” full_screen= “0” section_id= “” section_class= “” section_title= “” offset_section= “” offset_value= “0” full_screen_header_scheme= “background–dark” hide_in= “0”][tatsu_row full_width= “0” no_margin_bottom= “0” equal_height_columns= “0” gutter= “medium” column_spacing= “” fullscreen_cols= “0” swap_cols= “0” row_id= “” row_class= “” hide_in= “0” layout= “1/1”][tatsu_column bg_color= “” bg_image= “” bg_repeat= “no-repeat” bg_attachment= “scroll” bg_position= “top left” bg_size= “cover” padding= “0px 0px 0px 0px” custom_margin= “0” margin= “0px 0px 0px 0px” border= “0px 0px 0px 0px” border_color= “” bg_video= “0” bg_video_mp4_src= “” bg_video_ogg_src= “” bg_video_webm_src= “” bg_overlay= “0” overlay_color= “” animate_overlay= “none” link_overlay= “” vertical_align= “none” column_offset= “0” offset= “0px 0px” z_index= “0” column_parallax= “0” animate= “0” animation_type= “fadeIn” animation_delay= “0” col_id= “” column_class= “” hide_in= “0” layout= “1/1”][tatsu_text max_width= “100” wrap_alignment= “center” animate= “” animation_type= “fadeIn” animation_delay= “0”]

BAKALIOWE PIERNICZKI BEZGLUTENOWE BEZNABIAŁOWE, KTÓRE NIE MUSZĄ LEŻAKOWAĆ- może je zrobić nawet dzień przed Wigilią.
Te pierniczki są również VEGE czyli bez jajek, ponieważ wielu z nas ma niestety nietolerancje na jajka a chciałabym żeby mogli cieszyć się świętami jak zawsze. Ale jeżeli możesz jeść jajka, to w przepisie możesz użyć 4 szt. zamiast siemienia lnianego.
Pierniczki upiekłam razem z moimi córeczkami dzisiaj: rano zrobiłam ciasto, potem stało na balkonie, a teraz wałkowałyśmy, wycinałyśmy i piekłyśmy.
Pierniczki możesz ozdobić lub pozostawić takie golutkie, ja uznałam, że jak nam się będzie chciało to udekorujemy w tygodniu.
Oto przepis na dużo pierniczków:

1. W rondelku mieszamy:
 2 szklanki miodu
 opcjonalnie szklanka cukru, może być brązowy lub polecam kokosowy można też użyć erytolu lub ksylitolu. Pierniczki bez cukru a tylko z 2 szklankami miodu są również pyszne tylko nieco mniej słodkie i… mniej kaloryczne ale kto by liczył kalorie na Święta
 350g masła klarowanego lub tłuszczu kokosowego
ok. 120 g domowej lub gotowej ( ok. 3 torebki gotowej) przyprawy do pierników.
Jeżeli używasz gotowej przyprawy możesz dodatkowo dodać :
 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka imbiru,
 po pół łyżeczki mielonego kardamonu i gałki muszkatołowej.
Stawiamy ten rondelek na wolnym ogniu i wszystko delikatnie mieszamy. Czekamy aż produkty się roztopią i połączą. Odstawiamy w chłodne miejsce (u mnie na balon) na ok 20 min.

2. W dużej misce mieszamy :
 2,5 szklanki mąki jaglanej
 2,5 szklanki mąki gryczanej (po upieczeniu w ogóle nie jest odczuwalna)
 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu.

3. W małej miseczce zalewamy 16 łyżek siemienia lnianego mielonego 1,5 szklanki ciepłej wody – możesz też użyć 4 całych jajek.

4. Do miski z mąkami dodajemy zalane siemię (lub jajka), pół szklanki mleka kokosowego i przestygnietą masę miodową z rondelka. Wszystko mieszamy.

5. W osobnej misce przygotowujemy bakalie : 100 g orzechów włoskich ( najpierw trzeba je porozgniatać – ja zrobiłam to w mozdzieżu), 100 g wiórków kokosowych, 100 g rodzynków, 100 g żórawiny.

6. Wszystkie bakalie dodajemy do ciasta i mieszamy. Ciasta będzie duuuużooo.
Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na parę godzin, lub chociaż na pół godziny.

7. Przygotuj sobie stolicę, lub czysty blat, mąkę do podsypywania ( ryżowa, jaglana lub gryczana) używamy jej ponieważ ciasto bardzo się klei i można dużo podsypywać – nie martw się i tak wyjdą.

Rozgrzej pięć do 190 stopni.

8. Wałkujemy ciasto na ok. 0,5-1 cm grubości w zależności od tego jakie wolisz pierniczki. Do ciast bezglutenowych najlepiej używać wałka owiniętego folią spożywczą (ciasto będzie się mniej kleić).

9. Z ciasta wycinamy foremkami lub szklanką wybrane kształty. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 8 minut, grubsze możesz na 10 min.

10. Upieczone pierniczki zostawiamy do wystygnięcia, w tym czasie u mnie zniknęło kilkanaście. Do Świąt przechowujemy do szczelnym pojemniku!!!!
Możemy wyjąć i podekorować, zjadając parę.
Masy do dekoracji jeszcze pokażę.

Troszkę trwa ich przygotowanie ale można zaangażować całą rodzinę (dzieci mieszały składniki, starsza córka rozgniatała orzechy, wałkowała, podsypywała mąką, obie wykrawały kształty, mąż u mnie wykładał poszczególne blachy papierem, składał i wyciągał blaszki z piekarnika, pilnował czasu, a ja… Próbowałam to wszystko ogarnąć. Zbiliśmy tylko 1 szklankę, ja skaleczyłam stopę, cała kuchnia… I jadalnia w mące, ale było warto wyjątkowy rodzinny czas

[/tatsu_text][/tatsu_column][/tatsu_row][/tatsu_section]

Leave a Reply